Porovnanie cien povinného zmluvného poistenia automobilov v strednej triede

Ján Florek | rubrika: Článok | 30. 1. 2012
Cena zákonného povinného zmluvného poistenia (PZP) sa v jednotlivýchpoisťovniach líši. Zisťovali sme koľko stojí poistenie v rámci strednejtriedy v slovenských poisťovacích subjektoch.
Porovnanie cien povinného zmluvného poistenia automobilov v strednej triede

Zdroj: Shutterstock

Ako sme spomínali už v predošlom príspevku, PZP automobilu musia mať uzatvorené podľa zákona SR všetci účastníci cestnej premávky. Ide o povinné nariadene, ktorého ignorovanie sa trestá niekoľko tisícovou pokutou, a ktoré kontrolujú policajné zložky SR. Motoristi majú právo za určitých podmienok vypovedať alebo zrušiť poistenie vo svojej súčasnej poisťovni a dohodnúť si nové v inej. Minulý týždeň sme vám priniesli porovnanie cien PZP vozidiel spadajúcich do základnej triedy. Dnes sa zameriame sa strednú, do ktorej sa poväčšine radia vozidlá s objemom motora od 1,8 až do dvoch litrov. Napríklad Škoda Oktávia alebo Renault Sénic a mnohé iné. Prostredníctvom dostupných online kalkulačiek sme zisťovali ceny u všetkých jedenástich poisťovniach pôsobiacich na Slovensku.

Kvôli lepšiemu prestaveniu cien sme si opäť zvolili konkrétny prípad imaginárneho majiteľa a jeho vozidla, nakoľko pri uzatváraní PZP poistenia sa prihliada a výslednú sumu ovplyvňuje mnoho skutočností. Poisťovne o ňom často hovoria, že je viac-menej šité na mieru každého zákazníka. Systém bonusov a zliav totižto neplatí celoplošne na každého zákazníka rovnako. Nie všetci zákazníci už majú deti a už tobôž nie rovnaký počet rokov, čo okrem iných ďalších skutočností ovplyvňuje výšku poistného.

Za vzorový model, na základe ktorého budeme vypočítavať cenu PZP, sme si vybrali 40 ročného, otca rodiny s dvoma deťmi, ktorý vlastní Škodu Octaviu Combi so zdvihovým objemom motorom 1968 ccm a výkonom 125 kW (170 koní). Má sedavé zamestnanie a vodičské oprávnenie získal v roku 1991. Momentálne žije v Bratislave a za rok najazdí viac ako 10000 km. Vozidlo je vyrobené v roku 2010. Zatiaľ nemal žiadnu nehodu.

Porovnanie povinného zmluvného poistenia

V Allianz - Slovenskej poisťovni pri bežnom využití vozidla, limite 5 mil. eur zdravie/1 mil. eur majetok, spoluúčasti 232,36 eur a ročnej platbe poistného predstavuje cena PZP 288,78 eur. Pri limite 10 mil. eur zdravie/5 mil. eur majetok je to 310,79 eur. Pri nulovej spoluúčasti je výsledná suma vyššia o niekoľko desiatok eur (pri nižšom limite 343,03/pri vyššom limite 365,63 eur). Pri poistení je možné uplatniť aj zmluvnú zľavu, ak je poistník poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, alebo má uzatvorených viac zmlúv v poisťovni.

V ČSOB poisťovni nám naopak vyšla výsledná suma 275 eur, nakoľko poisťovňa poskytuje 30 percentnú zľavu za uzatvorenie poistenia cez internet. Pri ČSOB sa opäť stretávame s tým, že pri zbežnom vypočítaní poistnej sumy, záujemca nevie, či a do akej výšky zobrazuje výsledná hodnota poistné aj so spoluúčasťou.

Naopak v Generali je PZP dojednávané bez spoluúčasti a nášho klienta by stálo s 60 % bonusom za beznehodovoť a ďalšími zľavami pri štandardnom limite krytia 175,88 eur. Pri nadštandardnom limite krytia 228,65 eur. Samozrejme pri ročnej platbe poistného.  

Prekvapivá suma vyšla aj na online kalkulačke Genertelu. Poisťovňa okrem štandardných údajov do výpočtu zohľadňuje aj váhu vozidla, v našom prípade je to 1430 kg, a rok, kedy poistník uzavrel prvýkrát PZP. Pri zadaní, kedy poistník uzavrel prvýkrát poistku v roku 1995, vyšla výsledná suma 148,38 eur. Avšak v prípade, že si uzatvoril PZP prvýkrát v roku 2010, tak sa cena zvýši na 173,18 eur. V roku 2011 bude predstavovať sumu 182,72 eur a ak si náš poistník zmluvu ešte nikdy neuzavrel, vyskočí cena PZP na 546,56 eur pri ročnej platbe. Poistenie sa podľa poľa poistných zmluvných podmienok dojednáva s o spoluúčasťou, no z výpočtovej kalkulačky nie je jasné, s akou. Nulovú spoluúčasť ponúka poisťovňa ak si zakúpite aj havarijné poistenie, vtedy na ňu priamo upozorňuje. Inak pri nej vo výpočte nie je žiadna zmienka. V informačnej brožúre k PZP sme našli iba spoluúčasť v produkte miniHavarijné poistenie Extra.

Pri poisťovni Groupama sme sa na základe stanovených kritérií dopracovali k poistného 137,72 eur pri variante Economy (limit Economy je do maximálnej výšky 5 mil. eur za škody na zdraví a škody vzniknutím poškodením, zničením, stratou, odcudzením a za ušlý zisk do výšky 1 mil. eur.) ak by bolo bezškodové obdobie kratšie, napríklad iba rok, cena PZP by stúpla na 309,87 eur. Pri variante Business (limit kryje škody na zdraví do maximálnej výšky 5 mil. eur a škody vzniknuté poškodením, zničením, stratou, odcudzením a za ušlý zisk do výšky 2,5 mil. eur) je cena 193,01 eur, respektíve 434,26 eur.

V Komunálnej poisťovni predstavuje výška PZP 377,35 eur pri započítaní už 60 % zľavy, cena je platná pre variant GARANT PLUS. Pri EUROGARANT PLUS je cena 405,20 eur pri ročnej platbe. Limity krytia pri prvom predstavujú 5 mil. eur pre škody na zdraví a náklady pri usmrtení na každého zraneného alebo usmrteného a 1 mil. eur pre škody spôsobené na majetku a ušlý zisk pre všetkých poškodených spolu. Pri druhom variante je to 5 mil. eur pre škody na zdraví a náklady pri usmrtení na každého zraneného alebo usmrteného a 2. mil. eur 2 mil. eur pre škody spôsobené na majetku a ušlý zisk pre všetkých poškodených spolu.

Pri výpočte PZP v Union poisťovni s i na rozdiel od predchádzajúcej môžeme vybrať až z troch variantov. Prvým je PZP MINI, ide o základný balík s limitom krytia pri škode na živote a zdraví 5 mil. eur a s limitom krytia pri škode na majetku 1 mil. eur. Je síce lacný, ale nezahŕňa asistenčné služby. Druhým je PZP Optimumu (limit krytia pri škode na živote a zdraví 5 mil. eur a limit krytia pri škode na majetku: 3 mil. eur, výhodou sú aj asistenčné služby nonstop).  Posledným je PZP Excellent s limitmi krytia 5 mil. eur (tak ako pri škode na zdrví aj pri škode na majetku). Výška poistného na základe kalkulačky poisťovne a nami zadaných údajov predstavovala v prvom prípade 120,00 eur. V druhom 148,00 eur a v poslednom 156,00 eur.

Poisťovňa UNIQA ponúka PZP za 145,20 eur pri ročnom zaplatení poistného, problémom je zistiť, či je poistenie dojednané so spoluúčasťou alebo bez.  Čo sa týka Wüstenrotu, poistné predstavuje sumu 209,00 eur, pri ročnej platbe. PZP poskytuje poistnú ochranu v hodnote 1 mil. eur pre škody na majetku bez ohľadu na počet poškodených a 5 mil. eur pre škody na zdraví bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených. Súčasťou poistenia sú aj bezplatné nadštandardné asistenčné služby. Ako minulý týždeň, aj tentokrát PZP nezahŕňa ceny v AXE a Kooperative. V AXE kvôli absencii online kalkulačky a v Kooperative, kvôli chybe v kalkulačke na webe poisťovne.

V závere ešte upozorníme, že pri PZP si okrem výšky poistného treba všímať aj asistenčné služby, ktoré sú k produktom ponúkané, pretože najvýhodnejšia cena nemusí byť v konečnom dôsledku vždy tá najlepšia.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok